joi, 26 iunie 2008

Studiul 12 - Eficienta lucrarii Lui de Mare Preot

  • S - Sanctuarul a fost instituit pentru oameni. Sistemul jertfelor si Sanctuarul reprezentau practic transpunerea Planului de Mantuire in ceva palpabil care sa poata fi inteles de oameni. Sanctuarul este harta la scara mica a Sanctuarului Ceresc. Prin Sanctuar se transmite toata frumusetea Planului de Mantuire.
  • D - Tabernacolul era plin de simboluri. Jertfele necurmate transmiteau ideea consacrarii zilnice fata de Dumnezeu. Painea il reprezenta pe Hristos ca Painea Vietii. Pietrele pretioase de pe pieptarul preotului reprezinta numele fiecarui suflet pocait care crede in jertfa lui Hristos.
  • L - Toate activitatile ceremoniale de la templu aratau spre Iisus. Hristos este Mielul adus ca Jertfa pentru pacatele noastre, este Marele Preot care face ispasire pentru noi, este Avocatul nostru care ne pune intr-o lumina favorabila in fata Tribunalului Ceresc, este Judecatorul nostru care aplica dreptatea si bunatatea lui Dumnezeu in dreptul fiecaruia dintre noi.
  • M - Iisus Hristos este Marele nostru Preot, singurul Mijlocitor, singura punte de legatura intre oameni si Dumnezeu. Prin Jertfa Lui s-a deschis calea catre scaunul harului. Pocainta conduce la iertare. Iertarea ne este data in dar datorita harul imbelsugat. Iertarea care ni se ofera este completa: primim in dar haina neprihanirii lui Hristos, alba si nepatata.
  • Mi - Jerfele pamantesti nu aveau nici o putere in ele. Erau doar simboluri menite sa indrepte atentia catre Jertfa Mielului. Hristos este Marele Preot care in Sanctuarul Ceresc cu propriul Sau sange. Sangele Sau ne curata de orice nelegiure. Hristos este garantul nostru, pledeaza pentru noi si face tot posibilul ca sa fim mantuiti.
  • J - Pocainta sincera si acceptarea lui Iisus ca Mare Preot ar trebui sa ne transforme: sa ne faca mai buni, mai generosi, mai rabdatori, mai iubitori fata de oameni, mai statornici in calea credintei. Cu alte cuvinte, trebuie sa ne faca invingatori in maratonul vietii.
  • V - Deziluzia din 1844 a fost inteleasa prin prisma doctrinei Sanctuarului. Sanctuarul ceresc este centrul de comanda al Universului. Acolo se hotareste destinul nostru. Avandu-L pe Hristos de partea noastra, ca Mare Preot si garant al mantuirii, putem fi siguri ca destinul nostru va fi unul luminos. Avantajele care deriva din faptul ca Iisus este Marele nostru Preot sunt urmatoarele: nu trebuie sa facem fapte bune pentru a fi mantuiti (mantuirea este primita in dar doar prin credinta), nu trebuie sa ne chinuim sufletele si sa incercam prin puterile noastre sa ajungem la mantuire (toti suntem egali in privinta mantuirii indiferent cat bine am fi facut), Hristos ne da si vointa si infaptuirea in transformarea caracterelor noastre, neprihanirea lui Hristos este pusa in dreptul nostru (suntem imbracati cu haina neprihanirii Lui, o haina pe care nu o meritam).

Niciun comentariu: